tisdag 31 maj 2011

Papperslösa föreslås få vård

Papperslösa och asylsökande personer ska få samma hälso- och sjukvård som alla som är folkbokförda i Sverige, föreslår en statlig utredning. Enligt utredaren Erna Zelmin handlar det om ca 35.000 asylsökande per år. Till det ska läggas antalet papperslösa personer som uppskattas vara mellan 10.000 till 35.000 personer. Förslagen beräknas kosta totalt 2,2 miljarder och innebär som mest en merkostnad på drygt en miljard per år. Enligt socialminister Göran Hägglund finns det sedan tidigare en överenskommelse med Miljöpartiet i frågan.

Förslagen om papperslösas vård

  • Oavsett ålder ska asylsökande och papperslösa personer erbjudas subventionerad hälso- och sjukvård av det landsting där de vistas.
  • Asylsökande barn och papperslösa barn till och med året de fyller 19 ska erbjudas subventionerad och fullständig tandvård av landstinget.
  • Både asylsökande och papperslösa ska betala vårdavgifter. Asylsökande ska fortsätta betala de avgifter som finns enligt dagens regelverk. Papperslösa ska betala samma avgifter som de som är folkbokförda i Sverige.

Aktuell riksdagsdebatt om migrationspolitiken - 30 mars 2011

Jag ber mina läsare om ursäkt, men (SD) verkar också sitta med i riksdagen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar