fredag 27 maj 2011

Ratko Mladic - demon och slaktare


En domare i Belgrad har beslutat att Mladic kan bli utlämnad till FN-:s domstol i Haag, uppger en advokat till AFP. Den misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladics son sade i dag att fadern är oskyldig samt inte fysiskt kapabel att ställas inför rätta vid FN-domstolen.

Ratko Mladic - en Himmler i 2000-talets Europa

Tidigt fångad av serbisk nationalism, tidigt militärt skolad. Fadern hade dött när Ratko var ett par år gammal. 1994 tog hans dotter livet av sig med faderns revolver. Knäckt av ryktena om faderns brutalitet, har det sagts, dödad av mina fiender, var Ratkos egen mening. Dotterns död gjorde mig blodtörstig, har han också förklarat. Mladic advokat Milos Saljic kallade exgeneralen "en spillra av en man". Mladic ska ha haft två hjärtattacker och tre strokes sedan 1996. Serbiska tidningar visade i dag den första närbilden på Mladic på 16 år. Omkring 500 ultranationalister protesterade sent i går i staden Novi Sad i norra Serbien mot gripandet av misstänkte krigsförbrytaren Ratko Mladic. De protesterande drabbade samman med kravallpoliser och försökte att bryta sig in i Demokratiska partiets högkvarter. I huvudstaden Belgrads centrum samlades ett hundratal personer och skanderade Mladics namn. Mladic, som greps i går, var den mest efterspanade krigsförbrytaren i Europa, och misstänks för en rad krigsbrott under kriget i Bosnien 1992-1995.
  • När Bosnien utropade sig självständigt 1992 gjorde bosnienserberna uppror för att få kvarstå under Serbien. Ett krig med etnisk rensning av muslimer och kroater tog vid.
  • Regionen Srebrenica nära gränsen till Serbien beboddes då till tre fjärdedelar av muslimer. Angrepp från bosnienserbisk milis fick muslimerna att fly till staden Srebrenica.
  • När den belägrades 1993 fick FN-generalen Philippe Morillon staden utropad till "fredad zon" under skydd av 600 nederländska FN-soldater.
  • När bosnienserber till sist ryckte fram sommaren 1995 nekades FN-styrkan flygunderstöd. Den 11 juli 1995 intogs Srebrenica av bosnienserbiska styrkor ledda av överbefälhavaren Ratko Mladic.
  • De skilde ut kvinnor och barn, varpå över 8.000 män och pojkar i vapenför ålder avrättades summariskt på flera platser runt staden.
  • FN-soldaterna stod maktlösa, men massakern fick USA att gripa in. Inom några månader var bosnienserberna på reträtt på alla fronter och ett fredsavtal utarbetades i Dayton, Ohio.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar