tisdag 22 februari 2011

Khaddafi tänker inte ge vika för protesterna

Muammar Khaddafi
På måndagskvällen framträdde Muammar Khaddafi för första gången i libysk tv sedan protesterna inleddes för en vecka sedan. Inslaget var 22 sekunder långt. Jag vill visa att jag är i Tripoli och inte i Venezuela. Lita inte på tv-kanaler som tillhör strykarhundar, sade Kaddafi som lutade sig ut ur en bil under ett paraply i hällande regn. -Jag ville säga något till ungdomarna på Gröna torget och stanna uppe sent med dem, men det började regna.

Ambassadpersonalen slutar

Tre anställda vid Libyens ambassad i Stockholm sade upp sig på måndagen i protest mot regimens våld mot demonstranterna i Libyen. -Vi anser att vi inte kan jobba kvar på en ambassad som står för en regim som förtrycker och massmördar människor. I ett öppet protestbrev uppmanar de andra anställda på ambassaden att också säga upp sig.

Men vi skickar dem tillbaka så snart som möjligt

Ingen vet hur många med rättmätiga asylkrav som har fastnat i Libyen, eller vad som har hänt med dem. Hittills i år har 47 libyska medborgare sökt asyl i Sverige och under hela fjolåret sökte 311 libyer asyl. Migrationsverket stoppar tills vidare alla utvisningar och avvisningar till Libyen. Verket uppger att säkerhetsläget är orsaken och att situationen följs mycket noggrant. -All tillgänglig rapportering visar att säkerhetsläget i Libyen för närvarande är mycket allvarligt, säger verkets rättschef Mikael Ribbenvik. [Läs: vi skulle tappa ansiktet om vi avvisade flyktingarna nu, dessutom vill inte amerikanerna ställa upp med deras berömda flygtransporter] Sedan fortsatte Mikael Ribbenvik med att förklara att Migrationsverket fortsätter att noga bevaka händelseutvecklingen i landet. [Läs: vi skickar dem tillbaka så snart som möjligt]

Läs mer

1 kommentar:

  1. Khaddafi framträdde i eftermiddags i den libyska
    televisionen och sa att han kommer att dö i Libyen som martyr. Det handlar om en martyr som låter stridsflygplan
    beskjuta sina egna medborgare. Martyrens oljemiljarder lockar fortfarande
    företag och stater att stå med mössan
    i hand. EU har också anledning att hålla sig
    väl med diktatorn pga ett avtal som
    gör att Libyen stoppar illegala flyktingar på väg till Europa. Vem vill
    säga upp det när invandrarfientliga
    partier härjar i opinionsmätningarna?

    SvaraRadera