fredag 8 april 2011

Europarådet kritiserar Sverige

Det svenska samhället gör inte tillräckligt för att stötta romerna, anser Europarådet. Svenska romer lever i ett omfattande utanförskap med låg utbildningsnivå och skyhög arbetslöshet. Bara ett fåtal får möjlighet till modersmålsundervisning, det råder brist på lärare i romani och många romska barn går inte i skolan. Samhället måste återupprätta sitt förtroende i den romska gruppen, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

1 kommentar:

  1. Ett viktigt inlägg. Måste säga att det är mycket befriande att få läsa ett inlägg om romers situation utan att det utmynnar till rasism och förutfattade meningar.

    Jag var i Rumänien för inte så länge sen och blev chockad över hur rumäner i allmänhet, även vältutbildade och till synes intellektuella, såg det som självklart att förtrycka romer. "Kallar du det där för människor, de är djur" sa en av dem till mig.

    Jag tror att det här är andra gången som jag har varit inne på din sida (http://etikbloggaren.blogspot.com/2011/02/cbs-korrespondenten-valdtogs-av-firande.html), och jag har fått ett väldigt positivt intryck båda gångerna.

    SvaraRadera